Paremman kaupungin konkari

 

Valtuustossa 32 vuotta istunut Osmo Soininvaara, 65, on ylpeä kaupunkisuunnittelussa tapahtuneesta muutoksesta.

Maltillistenkin ennusteiden mukaan Helsingissä asuu vuoteen 2030 mennessä 80 000 asukasta enemmän kuin tällä hetkellä. Miten varmistetaan, etteivät asumisen kustannukset karkaa pilviin?

Asuntotuotanto pitäisi nostaa jopa yli 10 000:een vuodessa. Tärkeää on myös rakentaa lisää tiivistä ratikkakaupunkia, koska sellaisen kysyntä on selkeästi kovinta. Meidän pitää huolehtia, että myös nykyisten kaupunkilaisten lapsille löytyy tulevaisuudessa täältä koti.

 

Kuinka asuntotuotannon tavoitteet saavutetaan?

Viime vuonna asuntoja kaavoitettiin 18 000 asukkaalle. Se riittää, mutta kaavoituksen rinnalle tarvitaan investointeja joukkoliikenteeseen, päiväkoteihin ja kouluihin. Kantakaupungissa pitäisi myös luopua autopaikkanormista, se estää asuntotuotantoa. Puolella helsinkiläisistä kotitalouksista ei ole autoa, joten ei kaikkialla tarvitse olla asukaspysäköintiäkään.

 

Miten varmistetaan, että kaupunkilaiset hyötyvät kasvusta?

Pitää varmistaa, että tarjolla on palveluita, virkistysalueita ja hyvät liikenneyhteydet. Kun se mikä rakennetaan, rakennetaan tiiviisti ja hyvin, jää tilaa myös luonnolle. Pitää myös huolehtia jo rakennetusta kaupunkitilasta. Esimerkiksi Itä-Helsingin metroasemat pitäisi kunnostaa.

 

Miten estetään sosiaalisten ongelmien kertyminen tietyille alueille?

Koulujen on oltava hyväkuntoisia kaikkialla. Resursseja on ohjattava sinne, missä huomataan ongelmia. Kaupungin vuokra-asunnoissa ei myöskään pitäisi olla tulorajoja.

 

Olet ollut valtuustossa 32 vuotta. Mikä on tuona aikana muuttunut?

Olen ylpeä siitä, että kaupunkisuunnittelussa rakentamisen suunta on saatu käännettyä tiiviimmäksi ja kohti kantakaupunkia. Sillä säästetään paljon luontoa ja luodaan parempi palvelutarjonta.

Juuso Janhunen